Co je to kombucha?
Znáte to všichni. Lahodný nápoj. Vzniká díky podivuhodné houbě? společenství kvasinek? nebo společenství baktérií s kvasinkami? Němci nazývají kombuchu „Wunderpilz“, což přeloženo znamená zázračná houba. Pro odpověď musíme zajít za studovaným biologem, ale není až tak důležitá. Důležitý je výsledek její činnosti a tím je skvělý nápoj.
Kombucha vytažená po vykvašení nápoje z 3l sklenice.
Jak se kombucha správně česky jmenuje? Múžete používat starší jméno: kombuča (ča na konci znamená čaj – je to z japonštiny), nebo moderní z angličtiny: kombucha a čtete na konci ch. Obojí je správně.
Násada na kombuchu
Pozor pokud tento skvělý a tělu prospěšný nápoj chcete popíjet a sami si ho připravit, musíte si sehnat zdravou násadu. To není tak snadné. Pokud vám někdo kombuchu donese nebo ji koupíte, vyzkoušejte nejprve nechat vykvasit menší množství nápoje. Pokud bude kalný a páchnoucí, pak někde došlo k chybě.
Násada na kombuchu s houbou, kterou je nutno před vložením do nového čaje omýt.
Kombucha a její infikování
Příprava kombuchy tedy vyžaduje zdravou násadu a absolutně hygienický přístup k přípravě. Při infikování kombuchy nevhodnými bakteriemi je výsledný produkt pochybný. Poznáte to tak, že páchne a je kalný.
Zdravá kombucha, po čisté přípravě, je medové barvy a jemně příjemně voní. Také poznáte kvalitu tak, že po vypití doušku ráno nalačno pocítíte přílev energie, je vám dobře a máte plno síly do nového dne.
Kombucha, která páchne a máte po ní průjem, nepít a vylít. Sehnat novou násadu.
Desinfekce a příprava kombuchy
Jednou infikovaná kombucha již nejde opravit.
Desinfekce nádobí na přípravu kombuchy horkou vodou. V porcelánové míse vodu necháme vychladnout a kombuchu v ní omyjeme.
Při přípravě všechny skleněné nádoby i láhve (nepoužívejte umělohmotné) vylijte vařící vodou. Používejte dřevěné pomůcky a umělohmotná sítka, vše opět vyvařené. Umyjte si pečlivě ruce (vzpomínáte, jak vás to učili za covidu?) a už je neutírejte a běžte chystat. Houbu po použití umyjte (odstraňte tmavé až černé vrstvy na povrchu, houba je šedobílá) v převařené a vychladlé vodě a uložte ji se zbytkem vykvašeného nápoje do umyté vyvařené mísy a skladujte v ledničce. Ne dlouho, co nejdříve uvařte čaj a začněte s novým nálevem.
Desinfekce lahví na kombuchu vařící vodou
Kvalitní černý čaj
Kombuchu připravujte z kvalitního sypaného černého čaje (hodně lidí používa Asam). To co se v hypermarketech prodává v čajových sáčcích má s pravým čajem málo společného a pozor není to jen chemické ale je to mnohdy i barvené, co s tím má chudák kombucha dělat? Pokud nemáte poblíž nějakou čajovnu, kupte sypaný English breakfast v supermarketu.
Zde čaj na přípravu kombuchy a zjednodušení pomocí sáčků z Dm drogerie, do kterých dáme čaj (3 lžičky na litr) a nemusíme při přelévání používat sítko.
Kombuchu vždy připravujte z černého čaje. Zelený čaj a rostlinné výluhy jsou jiné a vytvářejí proti kvasinkám obranné látky. Ztěžujete tak kombuše práci. Udělejte kombuchu z černého čaje, a pak si tam dodejte, co chcete.
Sklenice a láhve na kombuchu
Připravenou kombuchu nalijte do (vyvařených) sklenic a uzavřete. Začne pak nádherně pěnit.
Zde vidíte násadu, kterou je nutno omýt a zbavit černých částí.
Kombuchu dávejte do chladného čaje a vše, co vyvaříte, nechte vždy vychladnout.
Je to fuška? Jo! Ale ta odměna. Lahodný pěnivý mok. Přestali jsme pít burčák. Ano, až tak to chutná.
Kombuchu kvasíme v 3l. lahvích od okurek. Čím déle kombuchu necháte a čím je tepleji, tím je výsledek kyselejší. Děláme ji 5 až 6 dnů. Protože máme rádi sladší.
Cukr na přípravu 3l kombuchy
Zde návod na přípravu. Od pana Bo Zekao (čti čínsky: Pó DzKchao) pro čajovnu U zeleného draka v Třebíči.